Siirry pääsisältöön

Asiaa valosta ja sen väristä

Suuren led-valaistuksen vastustajan(minun) oli pakko tehdä ryhtiliike ja avata ovi led-valaisimille. Yritin viimeiseen asti pistää hanttiin ja nyt asiaan tutustuttani, tulin siihen tulokseen että turhaan ja vanhentuneilla tiedoilla. Ensimmäiset markkinoille tulleet led valot saivat sisustajan vaipumaan synkkyyteen ja ainakin minun luopumaan koko kapistuksista. Ledien alkuaikoina elimme hetken panostavan vihertävässä valaistuksessa, koska en heti raaskinut luopua kalliista led hehkuista, jotka olivat totaalinen virheostos. Jouduin siis tyytymään lämminsävyisiin halogeenihehkuihin aina tähän päivään saakka, koska lämmittihän niillä mukavasti sähkölämmitteistä taloakin.

Ensin hyppäsin ihan ääripäästä toiseen ja hurahdin täysin epäsuoraan led-valaistukseen ja Ilkka Pekanheimon oppeihin. Googlettamalla löytyy Ilkan blogi ja paljon tietoa valaistuksen hyödyistä ja haitoista, suosittelisin poimimaan kirsikat päältä ja hyödyntää soveltuvilta osin kyseisiä oppeja omassa kodissa. Epäsuora valaistus on mielestäni hyvä idea maltillisesti toteutettuna ja jäi meilläkin elämään kaikkien kiinteiden kaapistojen osalta. 

Minulle ongelmakohtana olivat kaikki epäsuorat valot, jotka olisi pitänyt sijoittaa seinälle tai kattoon, tiloissa missä kiinteää kalustusta ei ollut.  Kattoon sijoitetut epäsuorat valot vaatisivat alaslaskuja, yms rakenteellisia muutoksia, joita en halunnut hinnan tai ulkonäköseikkojen vuoksi. Panelikatto ja alaslaskut eivät vain mielestäni sovi yhteen, mutta sopivat erinomaisesti moderniin sisustukseen. Kolmessa seuraavassa kuvassa onnistuneesti toteutettu epäsuora valaistus katon alaslaskulla.





Toinen vaihtoehto olisi ollut valolistat seinälle, mutta ne tulisi asentaa tarpeeksi alas, että valolla on riittävästi tilaa heijastua seinän ja katon kautta huonetilaan. Pitkään näitä harkitsin, mutta onneksi luovuin ajatuksesta, koska ylimääräiset (ja aika massiiviset) listat noin 20 katon alapuolella olisivat tulleet myöhemmin häiritsemään minua suuresti. Ohessa huono esimerkkikuva kyseisen valolistan käytöstä, koska lista on asennettu liian lähelle kattoa, eikä valoa pääse huonetilaan riittävästi. Kyseinen huono kuva sattui olemaan ainoa minkä löysin omasta valikoimasta. Lista on hyvä valaistus ratkaisu, jos sen ulkonäkö ei häiritse.


Päädyimme lopulta jättämään epäsuoran valaistuksen ainoastaan korkeiden tai seinälle asennettavien kiintokalusteiden päälle, sekä keittiön ja kodinhoitohuoneen välitilaan, kuten alla olevissa kuvissa.Vaikka pitkään harkitsimme ledlistan asentamista myös kiintokalusteiden sokkeliin, niin tulimme siihen tulokseen, että parempi jättää lattialla juoksevat pölypallot ja muruset valaisematta. Viimeisessä kuvassa esimerkki myös sokkelissa sijaitsevasta epäsuorasta valosta.





Seuraava ongelmakohta oli olohuoneen valaisu niin hyvin, että valo riittää myös talvella, mutta ilman häiritsevää häikäisyä. Harvoin meillä on käytössä kaikki mahdolliset valot mitä katosta ja seinästä löytyy, mutta myös tällaisia tapahtumia on joskus(synttärit, yms). Sähköurakassa meillä oli hurja määrä led-spotteja joiden kanssa leikin juupas eipäs leikkiä loppuun saakka ja spotit hävisivät taistelun. Spottien kanssa olohuoneen lopputulos olisi varmaankin alla olevan kaltainen, enkä olisi halunnut valonlähteitä näin paljoa. Onneksi sähkäri ehdotti, että tilaan laitetaan muutama suurempi himmennettävä led-paneli hoitamaan yleisvalaistuksen, niin hintakin on halvempi. Olin kyseistä ratkaisua jo harkinnut, mutta luopunut suunnitelmasta, koska kuvittelin himmennettävien led-panelien olevan kalliimpi ratkaisu, kuin himmennettävät led-spotit. Ohessa muutama kuva myös led-paneleilla toteutetuista valaistuksista, meille tulee pyöreät ja sirot led-panelit.







Katon ja seinänrajaan alaspäin valaiseva valo voisi myös olla kiinnostava, mutta meillä ainoat seinät jonne tällaisen voisi laittaa tulee maalipinnalle. Mikäli seinät haluaa joskus maalata itse uudelleen, voi jälki olla hiukan huonompaa, kuin ammattilaisen tekemä ja tämä valaistus paljastaa kaikki virheet.




Lopuksi vielä muutama lisäkuva, missä toteutettu epäsuoraa valaistusta.



Kaikkien kiinteiden ratkaisujen lisäksi meille on tulossa paljon kattopistokkeita ja pistorasioita, katto- pöytä- ja lattiavalaisimia varten. Kaikissa makuuhuoneissamme on vähintään kaksi kattopistorasiaa ja viisi kaksiosaista pistorasiaa, olisin halunnut enemmänkin kattopistorasioita, mutta hinta alkoi hirvittää. Kaikki irtovalaisimet ovat minulle tärkeä lisä valaistuksessa, koska haluan säätää valon määrän vähemmäksi illan tullen.

Pikku vinkki muille rakentajille, että tarkistakaa sähkösuunnittelijan kanssa minkä väristä valoa kiinteisiin valaisimiin on tulossa. Usein samaan tilaan voi tulla useamman sävyistä valoa, joka näyttää omituiselta, kun kaikki valot palavat. Meillä oli ehdotuksessa kaikki valot samansävyisiä, mutta 3000K värilämpötilalla, muutimme kaikki valkoisemmaksi 4000K valoksi ja osaan lisäsimme tehoja, että valaistus on riittävä(varsinkin keittiössä). Tästäkin muutoksesta joutui kaivelemaan hiukan rahapussia, mutta tämä oli asia mihin olin valmis panostamaan.

Kommentit

Suosittelen tekstejä

Peikonlehti

Peikonlehti kurottelee kattoon ja tähän asti se on kasvanut seinää vasten ilman tukea. Mittaa on niin reilusti, että kasvi oli pakko tukea jollain keinolla, ettei se vahingossa kaadu ja katkea. Yleensä peikonlehdelle käytetään sellaisia ruskeita kookoskeppejä, mutta itse en niiden ulkonäöstä välitä ja halusin näkymättömämmän ratkaisun. Kiinnitimme tuen suoraan seinään ja tukena käytettiin keittiötarvikkeille tarkoitettua tankoa, jollainen meillä on myös keittiötason päädyssä. Viimeisessä kuvassa näkyy kasvituki asennettuna seinään, mutta ilman kasvia.   Peikonlehdelle kasvutuki seinään    

Haapalaude ennen ja jälkeen parafiinikäsittelyn

Jännitin hiukan etukäteen, että miten paljon parafiinikäsittely lauteelle muuttaa saunan ilmettä, mutta turhaan. Tietysti mikäli tavoittelee valkoista ulkonäköä lauteelle, niin silloin se olisi kannattanut sävyttää valkoisella aineella. Minä olen kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen, vaikka laude muuttui hiukan enemmän kellertäväksi, niin kokonaisuus näyttää silti hyvältä. Uskoisin myös, että käsitelty laude pysyy parempana pidempään, kuin käsittelemätön. Laude ennen parafiinia Laude parafiinin jälkeen

Istuinpäällisen verhoilu

Siirrän istuinpäällisen verhoiluohjeen vanhasta sulkemastani blogistani tänne.  Ensimmäisenä tärkeimmät, eli työkalut. Vanhan verhoilun poistamisessa ja uuden asentamisessa käytin oheisia työkaluja. Kangassakset, Papukaijapihdit, minikokoinen sorkkarauta, niittari ja siihen sopivia niittejä (korkeus 6mm, mutta voisivat varmaan olla korkeampiakin).  Ensin poistetaan vanha verhoilu, johon minisorkkarauta on oiva väline. Kuvan asettelu on vain malliksi, koska yleensä laitan sorkkaraudan kankaan ja puun väliin, jolloin käytän kangastakin apuna, että saan niitin toisen reunan irti puusta.    Kun niitin reuna on irroitettu, sen saa helposti pihdeillä irti. Irroita kaikki niitit ja alkuperäinen kangas, sekä tarkista tarvitseeko pehmusteita vaihtaa. Kun istuinosa on valmis uudelle kankaalle, asettele kangas pöydälle ja istuinosa sen päälle. Tarkista, että istuin on keskellä, jolloin kangasta jää terpeeksi kaikille reunoille. Kangas niitataan yksi reuna kerrallaa