Siirry pääsisältöön

Valon värillä on väliä, ainakin sisustajalle

Tässä tulee helppo ohje mitä noudattamalla saa kaikkiin valaisimiin samansävyiset led-valonlähteet. Valitkaa yksi värilämpötila, mittayksikkö Kelvin (K) ja pysykää siinä läpi koko talon.  Alimpana esimerkkejä meidän led-lampuista sekä kuvia valaistuksestamme.

Pienen yleistyksen jos tekisin, niin alla olevasta listasta näkee pääpiirteittäin millaisesta värilämpötilasta ja saatavuudesta puhutaan, kun tutkitaan markkinoilla olevia led-lamppuja.

  • 2700K on lähellä vanhaa hehkulamppua ja halogeenilamppua, eli valo on kellertävä. Valikoimaa on riittävästi ja saatavilla marketeista erikoisliikkeisiin. 
  • 4000K on huomattavasti valkoisempi, kuin aiemmat hehkulamput tai halogeenilamput, mutta pitää sisustuksen värit lähellä oikeaa sävyä. Käytetään myös julkitiloissa. Valikoima ok, mutta rajatumpi ja jotain erikoisempia kantoja tai watteja täytyy hakea erikoisliikkeistä.
  • 5000K-6500K on päivänvalolamppu ja käytetään julkitiloissa, valon väri vastaa päivänvaloa. Valo on suorassa valaistuksessa liian valkoinen käytettäväksi kotioloissa, mutta tätäkin käytetään epäsuoran valaistuksen toteuttamisessa. Valikoima rajatumpi, löytyy kuitenkin erikoisliikkeistä.

Tarkista led-ostoksilla aina, että kelvin luku on sama minkä haluat, niin tämän jälkeen voit alkaa tutkailemaan kuinka kirkkaan/himmeän valon lamppu tuottaa ja millaiseen tunnelmaan tai käyttötarkoitukseen valon haluat. Voin tarpeen mukaan tehdä asiasta jatkopostauksen.

Rakentajille vinkkinä, että kiinteitä valaisimia saa valittua värilämpötilan mukaan, eli rohkeasti vain kysymään. Tarkkana kannattaa kuitenkin olla, että valmistajan paketista/valaisimesta löytyy merkattuna valitsemanne värilämpötila (K), mikäli tätä ei ole merkattu, et voi tietää minkä värisen valon saat. Cool white tai warm white voi olla oikea tai sinne päin, mutta todennäköisesti valinta menee vikaan, jos halutaan noudattaa tiettyä värilämpötilaa.

Meidän koti on lähes kauttaaltaan 4000K värilämpötilassa, niin ulkoa kuin sisältäkin. Poikkeuksena neljä valaisinta joita käytetään pelkästään yöllä tai nukkumaan käydessä, joiden värilämpötila on 2700K. Alta löytyy lista mihin meidän kodin valaistus irtovalaisimien ja lamppujen kohdalla perustuu. Lisäksi meillä on on kiinteät 4000K led-valaisimet olohuoneessa ja keittiössä, kiintokalusteiden päällä ja välitilassa, sekä vessojen peilikkaappien päällä.
  • Kohdevalaisimet, tunnelmavalaisimet olohuoneen katossa, led-lampput 4000K 230lm 3.1W. Valaisukohde takka, tv-seinä sekä lautapelipöytä.
  • Paperiset tunnelmavalaisimet olohuoneen ikkunalla, sekä keittiön ikkunalla, led-lamput 4000K 250lm 3W. Valaisukohde yleis tunnelmavalo.
  • Kaikki katosta roikkuvat yleisvalaisimet, pöytävalaisimet varjostimella ja lattiavalaisimet varjostimella, led-lamput 4000K 470lm 5,5W. Valaisukohde yleisvalo ja yleis tunnelmavalo.


Olohuoneen kohdevalaisimet ja koristevalaisin.

Olohuoneen koristevalaisimet, kohdevalaisin, kiinteä led-valaisin sekä ikkunavalaisin.


Kaapistojen epäsuora valaistus.

Keittiön epäsuora valaistus kaapiston päällä ja välitilassa. Kaikki valonlähteet 4000K, myös liesituulettimessa.

Kommentit

Suosittelen tekstejä

Keittiön kiertoajelu

Huomasin keittiökuvia tutkiessani, että en ole kuvannut valmista keittiötä kaikilta seiniltä, joten tässäpäs niitä olisi. Olen ollut keittiön toimintaan tyytyväinen, enkä vuoden asumisen jälkeen muuttaisi muuta, kuin altaan värin.

Hyvin kalkkinen vesi ja musta allas ei ole hyvä yhdistelmä, koska allasta on mahdoton pitää siistin näköisenä. Vaikka allas on puhdistettu perusteellisesti, näkyy siinä aina kalkkijäämiä, mitkä eivät lähde ahkerallakaan pesulla.

Keittiön yksi korkea kaappi on uhrattu siivousvälineille, joten korkeat kaapit sisältävät pelkästään kylmäkodinkoneita, uunin, mikron sekä siivouskomeron. Kaikki kuiva-aineet ovat isoissa vetolaatikoissa, sekä ruokailuvälineet ja mausteet ovat isojen laatikoiden sisällä olevissa piilolaatikoissa. Kätketyt laatikot kuulostavat hankalalta käyttää, mutta minä olen tykännyt, eikä muukaan perhe ole reklamoinut asiasta.

Yläkaapit kätkevät sisäänsä yhden poikkeuksen, normaaliin Suomalaiseen keittiöön nähden. Meillä ei ole kuivauskaappia. Mi…

Haapalaude ennen ja jälkeen parafiinikäsittelyn

Jännitin hiukan etukäteen, että miten paljon parafiinikäsittely lauteelle muuttaa saunan ilmettä, mutta turhaan. Tietysti mikäli tavoittelee valkoista ulkonäköä lauteelle, niin silloin se olisi kannattanut sävyttää valkoisella aineella.

Minä olen kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen, vaikka laude muuttui hiukan enemmän kellertäväksi, niin kokonaisuus näyttää silti hyvältä. Uskoisin myös, että käsitelty laude pysyy parempana pidempään, kuin käsittelemätön.Palloja

Työhuonetta ei ole tullutkaan kuvattua. Johtuneeko siellä vallitsevasta tasaisesta kaaoksen määrästä, mikä kertoo kaikista niistä keskeneräisistä, tehdään kun keretään, projekteista.

Kaikki kuvassa olevat pallot ovat kirppikseltä ja huutokaupasta.