Siirry pääsisältöön

Valon värillä on väliä, ainakin sisustajalle

Tässä tulee helppo ohje mitä noudattamalla saa kaikkiin valaisimiin samansävyiset led-valonlähteet. Valitkaa yksi värilämpötila, mittayksikkö Kelvin (K) ja pysykää siinä läpi koko talon.  Alimpana esimerkkejä meidän led-lampuista sekä kuvia valaistuksestamme.

Pienen yleistyksen jos tekisin, niin alla olevasta listasta näkee pääpiirteittäin millaisesta värilämpötilasta ja saatavuudesta puhutaan, kun tutkitaan markkinoilla olevia led-lamppuja.

  • 2700K on lähellä vanhaa hehkulamppua ja halogeenilamppua, eli valo on kellertävä. Valikoimaa on riittävästi ja saatavilla marketeista erikoisliikkeisiin. 
  • 4000K on huomattavasti valkoisempi, kuin aiemmat hehkulamput tai halogeenilamput, mutta pitää sisustuksen värit lähellä oikeaa sävyä. Käytetään myös julkitiloissa. Valikoima ok, mutta rajatumpi ja jotain erikoisempia kantoja tai watteja täytyy hakea erikoisliikkeistä.
  • 5000K-6500K on päivänvalolamppu ja käytetään julkitiloissa, valon väri vastaa päivänvaloa. Valo on suorassa valaistuksessa liian valkoinen käytettäväksi kotioloissa, mutta tätäkin käytetään epäsuoran valaistuksen toteuttamisessa. Valikoima rajatumpi, löytyy kuitenkin erikoisliikkeistä.

Tarkista led-ostoksilla aina, että kelvin luku on sama minkä haluat, niin tämän jälkeen voit alkaa tutkailemaan kuinka kirkkaan/himmeän valon lamppu tuottaa ja millaiseen tunnelmaan tai käyttötarkoitukseen valon haluat. Voin tarpeen mukaan tehdä asiasta jatkopostauksen.

Rakentajille vinkkinä, että kiinteitä valaisimia saa valittua värilämpötilan mukaan, eli rohkeasti vain kysymään. Tarkkana kannattaa kuitenkin olla, että valmistajan paketista/valaisimesta löytyy merkattuna valitsemanne värilämpötila (K), mikäli tätä ei ole merkattu, et voi tietää minkä värisen valon saat. Cool white tai warm white voi olla oikea tai sinne päin, mutta todennäköisesti valinta menee vikaan, jos halutaan noudattaa tiettyä värilämpötilaa.

Meidän koti on lähes kauttaaltaan 4000K värilämpötilassa, niin ulkoa kuin sisältäkin. Poikkeuksena neljä valaisinta joita käytetään pelkästään yöllä tai nukkumaan käydessä, joiden värilämpötila on 2700K. Alta löytyy lista mihin meidän kodin valaistus irtovalaisimien ja lamppujen kohdalla perustuu. Lisäksi meillä on on kiinteät 4000K led-valaisimet olohuoneessa ja keittiössä, kiintokalusteiden päällä ja välitilassa, sekä vessojen peilikkaappien päällä.
  • Kohdevalaisimet, tunnelmavalaisimet olohuoneen katossa, led-lampput 4000K 230lm 3.1W. Valaisukohde takka, tv-seinä sekä lautapelipöytä.
  • Paperiset tunnelmavalaisimet olohuoneen ikkunalla, sekä keittiön ikkunalla, led-lamput 4000K 250lm 3W. Valaisukohde yleis tunnelmavalo.
  • Kaikki katosta roikkuvat yleisvalaisimet, pöytävalaisimet varjostimella ja lattiavalaisimet varjostimella, led-lamput 4000K 470lm 5,5W. Valaisukohde yleisvalo ja yleis tunnelmavalo.


Olohuoneen kohdevalaisimet ja koristevalaisin.

Olohuoneen koristevalaisimet, kohdevalaisin, kiinteä led-valaisin sekä ikkunavalaisin.


Kaapistojen epäsuora valaistus.

Keittiön epäsuora valaistus kaapiston päällä ja välitilassa. Kaikki valonlähteet 4000K, myös liesituulettimessa.

Kommentit

Suosittelen tekstejä

Eucalyptus kranssi

Erikoinen heräteostos kukkakaupasta, pari eucalyptuksen oksaa, jotka vääntyivät kauniisti kranssille. Katkoin oksat ja valmistin paksusta metallilangasta pohjan. Kieputin oksat metallisen pohjan päälle ohuella metallilangalla ja lopputuloksena on raikkaan tuoksuinen vehreä kranssi.

En muistanut ottaa kranssista kuvaa heti tuoreeltaan, mutta ensimmäisessä kuvassa jo hiukan kuivahtanut versio, joka mielestäni näyttää vieläkin hyvältä.
Haapalaude ennen ja jälkeen parafiinikäsittelyn

Jännitin hiukan etukäteen, että miten paljon parafiinikäsittely lauteelle muuttaa saunan ilmettä, mutta turhaan. Tietysti mikäli tavoittelee valkoista ulkonäköä lauteelle, niin silloin se olisi kannattanut sävyttää valkoisella aineella.

Minä olen kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen, vaikka laude muuttui hiukan enemmän kellertäväksi, niin kokonaisuus näyttää silti hyvältä. Uskoisin myös, että käsitelty laude pysyy parempana pidempään, kuin käsittelemätön.Turvaportti portaisiin

Tähän väliin pari kuvaa meidän portaissa olevista turvaporteista. Itse en meinannut millään löytää tietoa, tai kokemuksia ei kiinteästi sijoitettavista turvaporteista, joten tässä avuksi muille, jotka tuskailevat saman ongelman kanssa.

Päädyimme hankkimaan Baby Dan premier merkkiset turvaportit, jotka oli suunniteltu siihen, että kun ne poistetaan, kiinnityksestä ei jää jälkeäkään. Lisäksi ehtona oli, että toinen puoli piti saada asennettua tukevasti pyöreää tankoa vasten. Lisävarusteena myydystä y-kappaleesta kuva viimeisenä.

Hankintapaikkaa en enään muista (muuttohässäkässä tilasin sieltä mistä halvimmalla satuin saamaan), mutta googelttamalla löytyy useampi vaihtoehto liikkeistä mitkä näitä myyvät.

Tähänastisen kokemuksen perusteella olen tyytyväinen porttiin ja toivon että renkulat eivät paina seinään minkäänlaista jälkeä. Voin kertoa myöhemmin miten kävi. Portti on pääasiassa metallia, josta syystä hyvin jämäkän oloinen, lisäksi lukon avausmekanismi sisältää kolme eri asiaa mitä …