Siirry pääsisältöön

Valon värillä on väliä, ainakin sisustajalle

Tässä tulee helppo ohje mitä noudattamalla saa kaikkiin valaisimiin samansävyiset led-valonlähteet. Valitkaa yksi värilämpötila, mittayksikkö Kelvin (K) ja pysykää siinä läpi koko talon.  Alimpana esimerkkejä meidän led-lampuista sekä kuvia valaistuksestamme.

Pienen yleistyksen jos tekisin, niin alla olevasta listasta näkee pääpiirteittäin millaisesta värilämpötilasta ja saatavuudesta puhutaan, kun tutkitaan markkinoilla olevia led-lamppuja.

  • 2700K on lähellä vanhaa hehkulamppua ja halogeenilamppua, eli valo on kellertävä. Valikoimaa on riittävästi ja saatavilla marketeista erikoisliikkeisiin. 
  • 4000K on huomattavasti valkoisempi, kuin aiemmat hehkulamput tai halogeenilamput, mutta pitää sisustuksen värit lähellä oikeaa sävyä. Käytetään myös julkitiloissa. Valikoima ok, mutta rajatumpi ja jotain erikoisempia kantoja tai watteja täytyy hakea erikoisliikkeistä.
  • 5000K-6500K on päivänvalolamppu ja käytetään julkitiloissa, valon väri vastaa päivänvaloa. Valo on suorassa valaistuksessa liian valkoinen käytettäväksi kotioloissa, mutta tätäkin käytetään epäsuoran valaistuksen toteuttamisessa. Valikoima rajatumpi, löytyy kuitenkin erikoisliikkeistä.

Tarkista led-ostoksilla aina, että kelvin luku on sama minkä haluat, niin tämän jälkeen voit alkaa tutkailemaan kuinka kirkkaan/himmeän valon lamppu tuottaa ja millaiseen tunnelmaan tai käyttötarkoitukseen valon haluat. Voin tarpeen mukaan tehdä asiasta jatkopostauksen.

Rakentajille vinkkinä, että kiinteitä valaisimia saa valittua värilämpötilan mukaan, eli rohkeasti vain kysymään. Tarkkana kannattaa kuitenkin olla, että valmistajan paketista/valaisimesta löytyy merkattuna valitsemanne värilämpötila (K), mikäli tätä ei ole merkattu, et voi tietää minkä värisen valon saat. Cool white tai warm white voi olla oikea tai sinne päin, mutta todennäköisesti valinta menee vikaan, jos halutaan noudattaa tiettyä värilämpötilaa.

Meidän koti on lähes kauttaaltaan 4000K värilämpötilassa, niin ulkoa kuin sisältäkin. Poikkeuksena neljä valaisinta joita käytetään pelkästään yöllä tai nukkumaan käydessä, joiden värilämpötila on 2700K. Alta löytyy lista mihin meidän kodin valaistus irtovalaisimien ja lamppujen kohdalla perustuu. Lisäksi meillä on on kiinteät 4000K led-valaisimet olohuoneessa ja keittiössä, kiintokalusteiden päällä ja välitilassa, sekä vessojen peilikkaappien päällä.
  • Kohdevalaisimet, tunnelmavalaisimet olohuoneen katossa, led-lampput 4000K 230lm 3.1W. Valaisukohde takka, tv-seinä sekä lautapelipöytä.
  • Paperiset tunnelmavalaisimet olohuoneen ikkunalla, sekä keittiön ikkunalla, led-lamput 4000K 250lm 3W. Valaisukohde yleis tunnelmavalo.
  • Kaikki katosta roikkuvat yleisvalaisimet, pöytävalaisimet varjostimella ja lattiavalaisimet varjostimella, led-lamput 4000K 470lm 5,5W. Valaisukohde yleisvalo ja yleis tunnelmavalo.


Olohuoneen kohdevalaisimet ja koristevalaisin.

Olohuoneen koristevalaisimet, kohdevalaisin, kiinteä led-valaisin sekä ikkunavalaisin.


Kaapistojen epäsuora valaistus.

Keittiön epäsuora valaistus kaapiston päällä ja välitilassa. Kaikki valonlähteet 4000K, myös liesituulettimessa.

Kommentit

Suosittelen tekstejä

Olohuone ja keittiö

En ole pitkään aikaan julkaissut olohuoneesta laajakulmakuvaa, joten tilanne täytyi korjata.

Nykyiset verhot ovat mielestäni paremmat, koska ne ovat kevyemmät ja osittain läpikuultavammat, kuin vanhat turkoosinvihreät. Jostain syystä lähes kaikki värikkäät tekstiilit ovat joutuneet kaappiin odottelemaan, mutta eiköhän ne kesän myötä pääse jälleen värittämään sisustusta.Lundian maalaaminen

Lundian maalaaminen mattamustaksi onnistui helposti seuraavilla tarvikkeilla.

Hiontahuopa LiimarättiHengityssuojainSuojalasit Spraymaali
Pesin hyllyt laimealla pesuaineliuoksella ja annoin niiden kuivua hyvin. Pesun jälkeen hyllyn kaikki osat (puu ja metalli) hiottiin hiontahuovalla ja pyyhittiin puhtaaksi liimarätillä, tämän jälkeen pinta on maalausvalmis. Liimarättiä käsitellessä ja maalatessa kannattaa pitää hanskat kädessä.

Spraymaalilla on tapana levitä, joten suosittelen valitsemaan maalauspaikan huolella.  Maalaminen onnistui myös ulkona, kun ei ollut tuulinen päivä. Suurin osa tarvikkeista on hankittu automaalikaupasta, jossa neuvoivat, että maalilla saa parhaan mattapintaisen tuloksen, kun maalauksen tekee hyvin ohuina pölymäisinä kerroksina.

Testaaminen omalla vastuulla, mutta minä olen lopputulokseen tyytyväinen :)
Mukavaa laskiaissunnuntaita

Sattuipas sopivasti auringonpaiste laskiassunnuntaille, vielä kun pakkanen hellittää hiukan, niin sää on mitä parhain ulkoilulle.

Kuvissa uusi maljakko, joka on odottanut oikeaa hetkeä käyttöönotolle. Maaliskuun kunniaksi tuli hankittua keväinen kukkakimppu.