Siirry pääsisältöön

Hyötytarha

Pihan hyötytarha on mielestäni riittävän kokoinen, jos ei nyt pientä kasvihuone haavetta huomioida. Uskoisin, että tällä kokoonpanolla mennään useampi vuosi ja kasvihuone siintää tulevaisuuden haaveena. Isäntä rakensi paraatipuolen kasvilavalle hienot ikkunalliset kannet, joihin olen super tyytyväinen. Ensimmäistä kertaa olen saanut pihalla menestymään basilikan sekä sitruunamelissan paleltumatta.

Toisella puolella rakennelmaa sijaitsee hernepeti, sekä mansikantaimet. Uusi alue rakennettiin käytännön syistä, koska viime kesänä koko rakennelma oli mennyt kovalla tuulella nurin. Puumateriaali on paksua ja painavaa, joten en olisi uskonut sen olevan mahdollista, mutta näin vain oli käynyt.

Pienoiskasvihuoneessa kasvaa kaksi kirsikkatomaattia, jonka tomaatit näyttävät jättimäisiltä. Kukkien määrän perusteella satoa on tulossa riittävästi.

Viimeisessä kuvassa on uusi pottumaa, joka siirrettiin keväällä muiden hyötykasvien viereen. Harsojen suojassa kasvaa salaattia, sekä korianteria ja toisessa laatikossa kesäkurpitsaa. Kesäkurpitsa näyttäisi kaipaavan lämpöä, koska lehdet ovat hiukan kellastuneet siitä, kun istutin kasvit maahan. Tilauksessa olisi siis sopivaa hellettä.

Menetettyjen kasvien listalla on retiisit, rucolat, sekä lehtikaali. Tuhojen takana on kaalikoi jonka toukat pistelee poskeensa kaikkien ristikukkaisten kasvien lehdet, eli näitä tuskin kannattaa meidän pihalla enää kasvattaa. Yritin tänä vuonna suojata istutukset hyvin jo heti alusta, että olisin välttänyt kaalikoin tuhot, mutta työ oli turhaa.






Kommentit

Suosittelen tekstejä

Peikonlehti

Peikonlehti kurottelee kattoon ja tähän asti se on kasvanut seinää vasten ilman tukea. Mittaa on niin reilusti, että kasvi oli pakko tukea jollain keinolla, ettei se vahingossa kaadu ja katkea. Yleensä peikonlehdelle käytetään sellaisia ruskeita kookoskeppejä, mutta itse en niiden ulkonäöstä välitä ja halusin näkymättömämmän ratkaisun. Kiinnitimme tuen suoraan seinään ja tukena käytettiin keittiötarvikkeille tarkoitettua tankoa, jollainen meillä on myös keittiötason päädyssä. Viimeisessä kuvassa näkyy kasvituki asennettuna seinään, mutta ilman kasvia.   Peikonlehdelle kasvutuki seinään    

Haapalaude ennen ja jälkeen parafiinikäsittelyn

Jännitin hiukan etukäteen, että miten paljon parafiinikäsittely lauteelle muuttaa saunan ilmettä, mutta turhaan. Tietysti mikäli tavoittelee valkoista ulkonäköä lauteelle, niin silloin se olisi kannattanut sävyttää valkoisella aineella. Minä olen kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen, vaikka laude muuttui hiukan enemmän kellertäväksi, niin kokonaisuus näyttää silti hyvältä. Uskoisin myös, että käsitelty laude pysyy parempana pidempään, kuin käsittelemätön. Laude ennen parafiinia Laude parafiinin jälkeen

Istuinpäällisen verhoilu

Siirrän istuinpäällisen verhoiluohjeen vanhasta sulkemastani blogistani tänne.  Ensimmäisenä tärkeimmät, eli työkalut. Vanhan verhoilun poistamisessa ja uuden asentamisessa käytin oheisia työkaluja. Kangassakset, Papukaijapihdit, minikokoinen sorkkarauta, niittari ja siihen sopivia niittejä (korkeus 6mm, mutta voisivat varmaan olla korkeampiakin).  Ensin poistetaan vanha verhoilu, johon minisorkkarauta on oiva väline. Kuvan asettelu on vain malliksi, koska yleensä laitan sorkkaraudan kankaan ja puun väliin, jolloin käytän kangastakin apuna, että saan niitin toisen reunan irti puusta.    Kun niitin reuna on irroitettu, sen saa helposti pihdeillä irti. Irroita kaikki niitit ja alkuperäinen kangas, sekä tarkista tarvitseeko pehmusteita vaihtaa. Kun istuinosa on valmis uudelle kankaalle, asettele kangas pöydälle ja istuinosa sen päälle. Tarkista, että istuin on keskellä, jolloin kangasta jää terpeeksi kaikille reunoille. Kangas niitataan yksi reuna kerrallaa