Siirry pääsisältöön

Kasvihuone Palram

Olen haaveillut kasvihuoneesta jo pitkään ja tänä keväänä unelma toteutui. Piha alkaa jokseenkin olemaan valmis, joten ajattelin ajankohdan olevan sopiva.

Ensimmäiseksi kasvihuoneeksi valikoitui palram 4,6m2 malli jonka mitat ovat 6x8m ja materiaali on uv-suojattua polykarbonaattipaneelia. Malli on ilmeisesti Palram Harmony.

Osa kasvihuoneen kasvatusalustoista on aiemmilta vuosilta ja nyt hankin muutaman lisää, koska nämä ovat osoittautuneet käytössä käteviksi. Alustassa on valepohja, jonka alle jää reilu vesitila, joten päivittäinen kastelu hoituu lähes automaattisesti. Ajatuksena oli, että kasvihuonetta voisi käyttää myös myöhemmin syksyllä vaikka oleskeluun, kun kasvatusalustat voi siirtää talven ajaksi pois. 

Kasvihuoneen katossa olevat verhot olen ommellut itse, mutta valmiista paneeliverhoista, joiden materiaali on hyvin lähellä rullaverhoissa käytettyä jäykkää kangasta. Kasvihuoneen pöytä on edullinen nettikirppislöytö, joka mielestäni sopii täydellisesti meidän kasvihuoneeseen.

Kaikki kuvat on otettu aikaisin keväällä, mutta laitan myöhemmin myös uusia kuvia, missä kasvit ovat jo satovalmiita.


Palram kasvihuone

Viiniköynnö Zilga

Kasvihuonetta suunnitellessä teimme pohjan ja sokkelin alle multatilan, koska halusin istuttaa kasvihuoneeseen talvehtivan viiniköynnöksen.


Biolan pienoiskasvihuone (kuvassa pelkkä pohja)

Biolan kasvatusallas (biolan planter malli)


Kommentit

Suosittelen tekstejä

Peikonlehti

Peikonlehti kurottelee kattoon ja tähän asti se on kasvanut seinää vasten ilman tukea. Mittaa on niin reilusti, että kasvi oli pakko tukea jollain keinolla, ettei se vahingossa kaadu ja katkea. Yleensä peikonlehdelle käytetään sellaisia ruskeita kookoskeppejä, mutta itse en niiden ulkonäöstä välitä ja halusin näkymättömämmän ratkaisun. Kiinnitimme tuen suoraan seinään ja tukena käytettiin keittiötarvikkeille tarkoitettua tankoa, jollainen meillä on myös keittiötason päädyssä. Viimeisessä kuvassa näkyy kasvituki asennettuna seinään, mutta ilman kasvia.   Peikonlehdelle kasvutuki seinään    

Istuinpäällisen verhoilu

Siirrän istuinpäällisen verhoiluohjeen vanhasta sulkemastani blogistani tänne.  Ensimmäisenä tärkeimmät, eli työkalut. Vanhan verhoilun poistamisessa ja uuden asentamisessa käytin oheisia työkaluja. Kangassakset, Papukaijapihdit, minikokoinen sorkkarauta, niittari ja siihen sopivia niittejä (korkeus 6mm, mutta voisivat varmaan olla korkeampiakin).  Ensin poistetaan vanha verhoilu, johon minisorkkarauta on oiva väline. Kuvan asettelu on vain malliksi, koska yleensä laitan sorkkaraudan kankaan ja puun väliin, jolloin käytän kangastakin apuna, että saan niitin toisen reunan irti puusta.    Kun niitin reuna on irroitettu, sen saa helposti pihdeillä irti. Irroita kaikki niitit ja alkuperäinen kangas, sekä tarkista tarvitseeko pehmusteita vaihtaa. Kun istuinosa on valmis uudelle kankaalle, asettele kangas pöydälle ja istuinosa sen päälle. Tarkista, että istuin on keskellä, jolloin kangasta jää terpeeksi kaikille reunoille. Kangas niitataan yksi reuna kerrallaa

Turvaportti portaisiin

Tähän väliin pari kuvaa meidän portaissa olevista turvaporteista. Itse en meinannut millään löytää tietoa, tai kokemuksia ei kiinteästi sijoitettavista turvaporteista, joten tässä avuksi muille, jotka tuskailevat saman ongelman kanssa. Päädyimme hankkimaan Baby Dan premier merkkiset turvaportit, jotka oli suunniteltu siihen, että kun ne poistetaan, kiinnityksestä ei jää jälkeäkään. Lisäksi ehtona oli, että toinen puoli piti saada asennettua tukevasti pyöreää tankoa vasten. Lisävarusteena myydystä y-kappaleesta kuva viimeisenä. Hankintapaikkaa en enään muista (muuttohässäkässä tilasin sieltä mistä halvimmalla satuin saamaan), mutta googelttamalla löytyy useampi vaihtoehto liikkeistä mitkä näitä myyvät. Tähänastisen kokemuksen perusteella olen tyytyväinen porttiin ja toivon että renkulat eivät paina seinään minkäänlaista jälkeä. Voin kertoa myöhemmin miten kävi. Portti on pääasiassa metallia, josta syystä hyvin jämäkän oloinen, lisäksi lukon avausmekanismi sisältää kolme eri asiaa