Siirry pääsisältöön

Kasvihuone Palram

Olen haaveillut kasvihuoneesta jo pitkään ja tänä keväänä unelma toteutui. Piha alkaa jokseenkin olemaan valmis, joten ajattelin ajankohdan olevan sopiva.

Ensimmäiseksi kasvihuoneeksi valikoitui palram 4,6m2 malli jonka mitat ovat 6x8m ja materiaali on uv-suojattua polykarbonaattipaneelia. Malli on ilmeisesti Palram Harmony.

Osa kasvihuoneen kasvatusalustoista on aiemmilta vuosilta ja nyt hankin muutaman lisää, koska nämä ovat osoittautuneet käytössä käteviksi. Alustassa on valepohja, jonka alle jää reilu vesitila, joten päivittäinen kastelu hoituu lähes automaattisesti. Ajatuksena oli, että kasvihuonetta voisi käyttää myös myöhemmin syksyllä vaikka oleskeluun, kun kasvatusalustat voi siirtää talven ajaksi pois. 

Kasvihuoneen katossa olevat verhot olen ommellut itse, mutta valmiista paneeliverhoista, joiden materiaali on hyvin lähellä rullaverhoissa käytettyä jäykkää kangasta. Kasvihuoneen pöytä on edullinen nettikirppislöytö, joka mielestäni sopii täydellisesti meidän kasvihuoneeseen.

Kaikki kuvat on otettu aikaisin keväällä, mutta laitan myöhemmin myös uusia kuvia, missä kasvit ovat jo satovalmiita.


Palram kasvihuone

Viiniköynnö Zilga

Kasvihuonetta suunnitellessä teimme pohjan ja sokkelin alle multatilan, koska halusin istuttaa kasvihuoneeseen talvehtivan viiniköynnöksen.


Biolan pienoiskasvihuone (kuvassa pelkkä pohja)

Biolan kasvatusallas (biolan planter malli)


Kommentit

Suosittelen tekstejä

Peikonlehti

Peikonlehti kurottelee kattoon ja tähän asti se on kasvanut seinää vasten ilman tukea. Mittaa on niin reilusti, että kasvi oli pakko tukea jollain keinolla, ettei se vahingossa kaadu ja katkea. Yleensä peikonlehdelle käytetään sellaisia ruskeita kookoskeppejä, mutta itse en niiden ulkonäöstä välitä ja halusin näkymättömämmän ratkaisun. Kiinnitimme tuen suoraan seinään ja tukena käytettiin keittiötarvikkeille tarkoitettua tankoa, jollainen meillä on myös keittiötason päädyssä. Viimeisessä kuvassa näkyy kasvituki asennettuna seinään, mutta ilman kasvia.   Peikonlehdelle kasvutuki seinään    

Terassin uusi pinta

Niinähän siinä sitten kävi, vaikka toisin vannoin. Meille ei enään tule sävytettyä terassia, kun sen kunnostuksessa on joka vuosi niin kova urakka. Vannomisesta huolimatta, terassi on nyt on käsitelty sävytetyllä Virtasen öljyllä ruskeanharmaaksi ja hyvältähän se näyttää. Pelkän ulkonäön vuoksi emme terassia öljynneet, vaan pelkäsimme lämpökäsitellyn puun alkavan halkeilla ja tikkuuntua ajan myötä. Etelään avautuva iso terassimme on lähes koko päivän auringon armoilla ja se alkoi jo näkymään terassin kunnossa. Käsittelimme laudat värittömällä Virtasen öljyllä edellisenä kesänä ja siltikin auringon vaikutus näkyi jo pahasti laudoissa. Myyjä kertoikin nyt, että sitä parempi UV-suoja mitä tummempi sävytys öljyssä on, joten päädyimme tummaan harmaaseen. Tällä kertaa panostimme myös työvälineisiin, painepesuriin hommattiin terassipesuri vaihtopää, joka oli mielestäni koko 35 euronsa arvoinen ostos. Terassipesuri ei roiskinut likaisia vesiä pitkin ikkunoita tai seiniä ja terassista tuli

Turvaportti portaisiin

Tähän väliin pari kuvaa meidän portaissa olevista turvaporteista. Itse en meinannut millään löytää tietoa, tai kokemuksia ei kiinteästi sijoitettavista turvaporteista, joten tässä avuksi muille, jotka tuskailevat saman ongelman kanssa. Päädyimme hankkimaan Baby Dan premier merkkiset turvaportit, jotka oli suunniteltu siihen, että kun ne poistetaan, kiinnityksestä ei jää jälkeäkään. Lisäksi ehtona oli, että toinen puoli piti saada asennettua tukevasti pyöreää tankoa vasten. Lisävarusteena myydystä y-kappaleesta kuva viimeisenä. Hankintapaikkaa en enään muista (muuttohässäkässä tilasin sieltä mistä halvimmalla satuin saamaan), mutta googelttamalla löytyy useampi vaihtoehto liikkeistä mitkä näitä myyvät. Tähänastisen kokemuksen perusteella olen tyytyväinen porttiin ja toivon että renkulat eivät paina seinään minkäänlaista jälkeä. Voin kertoa myöhemmin miten kävi. Portti on pääasiassa metallia, josta syystä hyvin jämäkän oloinen, lisäksi lukon avausmekanismi sisältää kolme eri asiaa