Siirry pääsisältöön

Kasvihuone Palram

Olen haaveillut kasvihuoneesta jo pitkään ja tänä keväänä unelma toteutui. Piha alkaa jokseenkin olemaan valmis, joten ajattelin ajankohdan olevan sopiva.

Ensimmäiseksi kasvihuoneeksi valikoitui palram 4,6m2 malli jonka mitat ovat 6x8m ja materiaali on uv-suojattua polykarbonaattipaneelia. Malli on ilmeisesti Palram Harmony.

Osa kasvihuoneen kasvatusalustoista on aiemmilta vuosilta ja nyt hankin muutaman lisää, koska nämä ovat osoittautuneet käytössä käteviksi. Alustassa on valepohja, jonka alle jää reilu vesitila, joten päivittäinen kastelu hoituu lähes automaattisesti. Ajatuksena oli, että kasvihuonetta voisi käyttää myös myöhemmin syksyllä vaikka oleskeluun, kun kasvatusalustat voi siirtää talven ajaksi pois. 

Kasvihuoneen katossa olevat verhot olen ommellut itse, mutta valmiista paneeliverhoista, joiden materiaali on hyvin lähellä rullaverhoissa käytettyä jäykkää kangasta. Kasvihuoneen pöytä on edullinen nettikirppislöytö, joka mielestäni sopii täydellisesti meidän kasvihuoneeseen.

Kaikki kuvat on otettu aikaisin keväällä, mutta laitan myöhemmin myös uusia kuvia, missä kasvit ovat jo satovalmiita.


Palram kasvihuone

Viiniköynnö Zilga

Kasvihuonetta suunnitellessä teimme pohjan ja sokkelin alle multatilan, koska halusin istuttaa kasvihuoneeseen talvehtivan viiniköynnöksen.


Biolan pienoiskasvihuone (kuvassa pelkkä pohja)

Biolan kasvatusallas (biolan planter malli)


Kommentit

Suosittelen tekstejä

Peikonlehti

Peikonlehti kurottelee kattoon ja tähän asti se on kasvanut seinää vasten ilman tukea. Mittaa on niin reilusti, että kasvi oli pakko tukea jollain keinolla, ettei se vahingossa kaadu ja katkea. Yleensä peikonlehdelle käytetään sellaisia ruskeita kookoskeppejä, mutta itse en niiden ulkonäöstä välitä ja halusin näkymättömämmän ratkaisun. Kiinnitimme tuen suoraan seinään ja tukena käytettiin keittiötarvikkeille tarkoitettua tankoa, jollainen meillä on myös keittiötason päädyssä. Viimeisessä kuvassa näkyy kasvituki asennettuna seinään, mutta ilman kasvia.   Peikonlehdelle kasvutuki seinään    

Lundian maalaaminen

Lundian maalaaminen mattamustaksi onnistui helposti seuraavilla tarvikkeilla. Hiontahuopa Liimarätti Hengityssuojain Suojalasit Spraymaali Pesin hyllyt laimealla pesuaineliuoksella ja annoin niiden kuivua hyvin. Pesun jälkeen hyllyn kaikki osat (puu ja metalli) hiottiin hiontahuovalla ja pyyhittiin puhtaaksi liimarätillä, tämän jälkeen pinta on maalausvalmis. Liimarättiä käsitellessä ja maalatessa kannattaa pitää hanskat kädessä. Spraymaalilla on tapana levitä, joten suosittelen valitsemaan maalauspaikan huolella.  Maalaminen onnistui myös ulkona, kun ei ollut tuulinen päivä. Suurin osa tarvikkeista on hankittu automaalikaupasta, jossa neuvoivat, että maalilla saa parhaan mattapintaisen tuloksen, kun maalauksen tekee hyvin ohuina pölymäisinä kerroksina. Testaaminen omalla vastuulla, mutta minä olen lopputulokseen tyytyväinen :)

Istuinpäällisen verhoilu

Siirrän istuinpäällisen verhoiluohjeen vanhasta sulkemastani blogistani tänne.  Ensimmäisenä tärkeimmät, eli työkalut. Vanhan verhoilun poistamisessa ja uuden asentamisessa käytin oheisia työkaluja. Kangassakset, Papukaijapihdit, minikokoinen sorkkarauta, niittari ja siihen sopivia niittejä (korkeus 6mm, mutta voisivat varmaan olla korkeampiakin).  Ensin poistetaan vanha verhoilu, johon minisorkkarauta on oiva väline. Kuvan asettelu on vain malliksi, koska yleensä laitan sorkkaraudan kankaan ja puun väliin, jolloin käytän kangastakin apuna, että saan niitin toisen reunan irti puusta.    Kun niitin reuna on irroitettu, sen saa helposti pihdeillä irti. Irroita kaikki niitit ja alkuperäinen kangas, sekä tarkista tarvitseeko pehmusteita vaihtaa. Kun istuinosa on valmis uudelle kankaalle, asettele kangas pöydälle ja istuinosa sen päälle. Tarkista, että istuin on keskellä, jolloin kangasta jää terpeeksi kaikille reunoille. Kangas niitataan yksi reuna kerrallaa